Parfüm Alırken Marka ve Kalite Neden Önemlidir?

28-07-2023

Parfüm, insanda hoş bir duyum yaratan güzel kokular olarak geçer. Öte yandan parfümler genel olarak %20 ila %40 arasında değişen esans oranına sahiptir. Ancak %15 ile %20 arasında esanslardan oluşan parfümler de mevcuttur. Tüketiciler parfümü değerlendirirken belirli markalara yönelmektedir. Nitekim yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin parfüm seçiminde lüks markalara yönelik algıları ile marka sadakati arasında pozitif ilişki mevcuttur. Buradan yola çıkarak marka ve kaliteli parfümlerin, ürün seçiminde ilk tercih edilen kokular olduğunu söylemek mümkündür. Peki parfüm alırken marka ve kalite neden önemlidir?

Ünlü Parfüm Markalarının Tercih Edilmesinin Avantajları

Parfüm markaları ana hatlarıyla lüks, kaliteli, orta seviye ve kötü olmak üzere sınıflamaya tabiidir. Marka parfümler kullanıcıların parfüm seçerken ilk tercih ettiği ürünler olmaktadır. Kullanıcıların parfümleri seçerken marka ve kaliteli ürünleri tercih ediyor olması salt parfüm markanın lüks olmasına bağlı değildir. Bununla birlikte lüks markaların müşterilerine değer veren yapıları olduğu açıktır. Kullanıcılar marka parfümleri tercih ederek sadece koku satın almaz, ayrıca deneyim satın alır. Bilindik markaların zaten bugünlere gelişinde müşterilerine sunduğu benzersiz deneyimin etkisi epey fazladır. İyi ve orta seviye parfüm markaları ise lüks markalara nazaran fiyat avantajı sağlar. Bununla birlikte orta seviye markalara kadar kullanıcılar genel olarak parfüm seçerken baz aldıkları kalıcılık ve hoş koku konusunda tatmin edici deneyim yaşar.

Ünlü parfüm markalarını seçmenin faydaları:

Ünlü parfüm markaları deneyim olarak kullanıcıya birçok fırsatı beraberinde getirir. Parfüm seçiminde köklü ve seçkin markaları tercih etmenin sağlayacağı avantajları ana hatlarıyla şöyle sıralayabiliriz:

     Ürünler kalitelidir.

     Benzersiz bir deneyim sunar.

     Kokular daha uzun süre kalıcı olur.

     İçeriği zengindir.

     Koku performansı yüksektir.

     Geniş nota aralığına sahiptir.

     Her zevke hitap eden kokuları rahatlıkla bulursunuz.

     Vücut sağlığına zararsız olmaktadır.

Parfüm orjinal olduğu sürece genel olarak kullanan kişiyi tatmin eder. Fakat piyasada maalesef ki imitasyon ürünler de mevcuttur. Bu sebeple ünlü markaları tercih edecek kişilerin bizzat marka satış temsilcisinden ürünü tedarik etmesi önemlidir. Böylelikle olumsuz deneyim yaşamak imkansız hale gelir. Eğer müşteri deneyimden memnun kalmasa bile her daim ürünü satın aldığı yerde muhatap bulur.

Parfümün markası bilindik ve lüks ise genel olarak kullanıcının üründe deneyimleyeceği performans da artar. Başka bir deyişle parfüm seçiminde marka bir nevi kaliteyi de beraberinde getirir. Tabii ki kullanıcının üründen istekleri farklı olmaktadır. Bu sebeple günümüzde kadın parfüm markaları, erkek parfümleri ve unisex parfümler olmak üzere çeşit çeşit ürünler mevcuttur. Bazı markalar doğrudan kadınlara bazıları erkeklere yönelik parfüm üretirken bazıları ise her cinsiyete uygun parfümler üretir. Öte yandan araştırmalar kadınların erkeklere göre parfümü daha fazla önemsediğini ve parfüm kullanım oranının kadınlar arasında yaygın olduğunu göstermektedir. Bilindik markalar ürünleri üretmeden önce cinsiyet fark etmeksizin temel yeterlilik testlerinden geçer ve sağlığa zararsız olur. Ancak kadın parfümleri üreten markalar kadınların ürün seçimindeki hassasiyetini hesaba katarak etki, yayılma ve sağlamlık gibi performans parametrelerine uygun ürünler sunar. Böylelikle parfüm alırken kaliteli markaları tercih eden kadınlar yüksek koku performansı deneyimler.

Neden Bazı Parfümler Diğerlerinden Daha Pahalıdır?

Dünya çapında parfüm markaları mevcuttur. Her bir markanın fiyatı ürünlerin diğerlerine göre tercih edilme oranı, ürün kalitesi, içerik, performans kalitesi ve markanın bilinirlik oranına göre değişir. Ancak kaliteli parfüm arayan kişiler genellikle fiyatı ne olursa olsun geniş nota aralığına sahip bir deneyim için bilinen markaları tercih eder. Öte yandan parfümün içerisinde yer alan kokunun içeriği genellikle komplike yapıdan oluşur. Bununla birlikte bazı esansların üretim aşaması daha zordur ve genellikle parfüme eşsiz bir koku sağlar. Bu nedenle parfüm içerikleri parfüm fiyatlarını belirleyen unsurlardan biridir. Ayriyeten parfümün insan sağlığına ve çevreye etkileri için yoğun bir araştırma süreci gerekir. Laboratuvar süreçleri ve deneyler maliyetli olması sebebiyle genellikle marka parfümler daha pahalı olur.

Sonuç olarak ünlü parfüm markaları kullanıcı taleplerine ve deneyimine önem verir. Kaliteli içerik parfümün kalıcılığını etkilerken kullanan kişinin yüksek koku performansı ortaya çıkarır. Ünlü markalar kişinin haz duygusuna hitap eden ürünler üreterek doğrudan kullanıcının hoş deneyim yaşamasını sağlar. Doğal olarak parfümün amacı olan hoş koku duygusunu hisseden kullanıcılar bilindik markaları tercih etme eğilimi gösterir. Tüm bunlar parfümün fiyatını belirler ve bazı parfüm markalarının pahalı olmasında etkili kriterler olarak öne çıkar.