8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

09-03-2021

Niye böyle diyoruz! 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün anlamını anlatalım biraz. 

Böyle bir günün çıkışına sebep olan hüzünlü hikayesinden bahsedelim!

Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir anma günüdür. Bu günü anlamlı kılan, o oldukça acılı günün hikayesi uzun yıllar öncesine dayanmakta.8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi kadın bir tekstil fabrikasında daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş kısaca daha iyi çalışma koşulları isteğiyle greve başladı.

Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikada kilitli kalması ve ardından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi acı bir şekilde can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı. Tekstil fabrikasında yükselen alevler ve haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı dolu çığlığı, bugünün kadınının direniş mücadelesinde ilk meşaleyi de yaktı.

Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin'di. 

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde yapılan Uluslararası ‘Sosyalist Kadınlar Konferansı’n da, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde ki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day) Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Kabul edilişinin ardından ilk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anma kutlaması yapılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak kararlaştırılması ise 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda oldu. İsmi de Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlendi. 

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nin anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde tekrar gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. 

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yoğun şekilde kutlandı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

Onlar; annemiz, hayatımızın en büyük aşkı, arkadaşımız, göz bebeği kızımız...

Her ne sıfat altında olursa olsun en kıymetlilerimiz kadınlarımız. Aslında sadece böyle adlandırılmış özel günler yerine, kadınlarımız her gün başımızın tacı olmalı. Dünyamız onların varlığı ile daha güzel. Onlarsız bir yaşam olamayacağı yadsınamaz bir gerçek. 

Hayatın her alanında mücadele haklarından asla vaz geçmeyen, inancını ve kendine güvenini asla kaybetmeyen güçlü kadının günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü, farkındalık adına kadınlarımıza verilen en özel günlerin arasında en önemli gündür desek aslında hiç de abartmış olmayız.

Kadınlarımızın bu anlamlı gününe biraz daha heyecan katmak, önemli olduklarını daha çok hissetmelerini sağlayabilmek için birbirinden güzel hediye seçenekleri ile gumrukmallarisatisi.com sizleri bekliyor.

Her zorluğun üstesinden gelebilen, hayat enerjimiz tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlu olsun.

Her yaşanılan gün sağlık ve mutluluk getirsin.